Aktivitet och vila

För det mesta går vi på kurs med hunden, och tränar hemma, för att den ska lära sig att göra något, det vill säga vara aktiv. Sedan undrar vi varför hunden inte kan vara stilla och ta det lugnt i olika situationer. Det kan ju vara så att vi faktiskt har glömt att träna på avslappning och vila?!

Att hunden behöver aktiveras, både fysiskt och mentalt, är vi nog alla överens om. Det är sådant som vi gör vårt bästa för att få in i vardagen. Aktivering behövs för att hunden ska känna sig tillfredsställd och kunna slappna av. Å andra sidan är avslappning och vila en förutsättning för att hunden ska kunna ta till sig och ha glädje av aktiveringen.

Att hunden kan växla mellan aktivitet och avkoppling kan vara av stort värde, för både hund och folk. Men då behöver de flesta – både hund och folk – träna både aktivitet och avkoppling tillsammans, som ett team.

Hur länge orkar du själv sitta stilla, i en miljö där det händer massor av saker, eller på en plats där inget alls tycks pågå? Gå kursen och fundera över det!

I den här kursen pratar vi om olika typer av aktivering, till exempel problemlösning, inlärning av nya beteenden, kroppskontroll, nosarbete och lek, och på vilket sätt de påverkar hunden. Vi kommer också att något lite beröra det som kallas för berikning för hunden, även om det egentligen inte sorterar in under aktivering.

I lika stor utsträckning kommer vi att prata om, och träna på, hundens förutsättningar för och förmåga till avslappning och vila. Den praktiska träningen kommer att göras i olika miljöer, inomhus och utomhus.

Innehållet i kursen ”Aktivitet och vila för hund och folk” kan användas som inspiration i vardagslivet med hund, eller komplement till annan träning.

För att ha utbyte av kursen är det bra om din hund och du har någon erfarenhet av att gå på kurs, till exempel valp-, unghunds- eller vardagskurs, eller på annat sätt har träningsvana tillsammans med andra hundar.

Kursen är upplagd på fem kurstillfällen. Kursavgiften är 900:- våren 2022.

Aktuella kursstarter hittar du här.

Hunden ska vara vaccinerad.

Hundens människa ska vara minst 15 år.

Anmälan görs till info@hundochfolk.se eller 070-311 67 03

Håll utkik här och på Facebook efter fler kurser som kommer under året!