Hundtrick

Har du lust att göra något riktigt kul tillsammans med din hund? Att träna hundtrick är roligt i sig, men ger också så mycket mer i form av kommunikation, samarbete, aktivitet och stimulans för både hund och folk! Vissa trick är mer fysiska och stärker hundens balans, styrka och koordination, andra trick tränar hundens koncentration och tålamod. Många av de trick som ingår i träningen är egentligen sådant som vi har glädje och nytta av i vardagen!

Ta en kurs och prova på!

Hundtrick är ett träningsområde som egentligen passar ALLA eftersom nivå och användningsområden kan anpassas, både för hund och folk!

Genom att träna och utföra trick får hunden möjlighet till mental aktivering, ökad kroppskontroll och därmed ökat självförtroende, ökad muskelstyrka och ökad inlärningsförmåga, bland annat. Hundtrick övar också tränarfärdigheterna hos människan, och stärker kontakt och kommunikation mellan hund och folk.

Om hunden får träna trick som är fysiskt stärkande kan detta användas för kroppsmedvetenhet och balans vid behov av rehab, till exempel efter en skada. Hundtrick kan också vara ett komplement till annan träning eller aktivering, när denna inte kan utföras, till exempel om man har lust att stanna inne när det är dåligt väder!

Hundtrickträningen kan anpassas efter den enskilda hunden (och människan) eftersom tricken är valbara. Till exempel kan hopp uteslutas om hunden inte klarar det. Olika trick stärker olika muskler. Olika raser/rastyper kan behöva olika trickövningar. Olika temperament och personligheter kan behöva olika inlärningsmetoder.

Hundtrick kan användas som komplement till andra tränings- eller tävlingsformer.

Hundtrick som sport finns i ett antal länder, men inte som officiell hundsport i Sverige. Svenska Hundtrickklubben (SHTK) jobbar med att utveckla hundtrick till en officiell gren. Instruktören, dvs. Ann-Sofie, är utbildad hundtrickinstruktör och ordförande i Svenska Hundtrickklubben.

I slutänden handlar det om att HA KUL tillsammans, hunden och dess människa. Så det är väl NÖJET som kommer först egentligen! Hundtrick – nöje och nytta!

För att ha utbyte av kursen är det bra om din hund och du har någon erfarenhet av att gå på kurs, till exempel valp-, unghunds- eller vardagskurs, eller på annat sätt har träningsvana tillsammans med andra hundar.

Hundtrick – grundkurs är vad det låter som; en kurs där du lär dig grunderna i olika inlärningsmetoder och ett antal grundläggande trick som funkar för sig själva och för att bygga vidare på!

Hundtrick – fortsättningskurs är till för dig som gått en grundkurs eller på annat sätt tillägnat dig grunder och tränat trick tillsammans med din hund. Vi tar det vidare till nästa nivå utifrån förkunskaperna hos varje enskilt ekipage!

Aktuella kursstarter med datum, tider och kursavgift hittar du här.

Hunden ska vara vaccinerad.

Hundens människa ska vara minst 15 år.

Håll utkik här och på Facebook efter fler kurser som kommer under året!